Blog4 maart 2024

Directeur-bestuurder Hanneke gunt iedere corporatie een trainee

Hanneke Vliet Vlieland weet als geen ander hoe eng uitdagingen van te voren lijken. “Maar daarin ligt meteen wel de mooiste groei”, aldus de directeur-bestuurder van 3B Wonen en stuurgroeplid van Corporaties in Beweging, de motor achter Thuisgeven. “Ook als directeur-bestuurder ben je nooit uitgeleerd!” vindt ze. Hanneke is daarmee een mooi voorbeeld van een van de vele inspirerende leiders uit de corporatiesector. Onze programmamanager Mirella van den Hooven is benieuwd naar haar verhaal. Wat zij met haar werk betekent voor de maatschappij en hoe ze zich inzet voor kansen voor jong talent. Lees je mee?

Interview Hanneke

Mirella en Hanneke hebben net een fotoshoot achter de rug bij de ‘flexwoningen’ die 3B Wonen in samenwerking met o.a. de Gemeente Lansingerland in rap tempo heeft gebouwd. Een gedeelte van de woningen is al opgeleverd en om hen heen is een nieuwe huurder druk bezig met verhuizen. Mirella en Hanneke nemen plaats op een bankje middenin de aangelegde gezamenlijke binnenplaats die uitkijkt over de weilanden. 

Flexwoningen

“Wie wonen hier eigenlijk, Hanneke?” vraagt Mirella. “De woningen zijn bedoeld voor Oekraïners en voor spoedzoekers. Spoedzoekers zijn vaak alleenstaanden die geen urgentieverklaring krijgen, maar wel met spoed een eigen thuis nodig hebben. Oekraïners vangen we vaak op in de grotere flexwoningen voor gezinnen”, legt Hanneke uit.

“Dit is echt in rap tempo neergezet, hè? Hoe hebben jullie dat ervaren?” Hanneke moet lachen en zegt dat het behoorlijk pittig en hectisch was. “Dit project is echt een voorbeeld van kansen zien en pakken”, vertelt Hanneke. “Niet afwachten totdat alles helemaal is uitgedacht. De eerste stap zetten en daarna de volgende. We zijn onderweg de nodige uitdagingen tegengekomen, maar alles was meer dan de moeite waard. Moet je zien wat een mooie plek! We kunnen hier nu gewoon zoveel mensen een dak boven hun hoofd bieden die dat zo hard nodig hebben. Daar doe ik dit voor!” 

Een Zeeuwse

“Daarover gesproken, zullen we even terug gaan naar het begin. Kun je iets meer over jezelf vertellen? Hoe ben je zo op deze plek terecht gekomen?” vraagt Mirella. “Van oorsprong ben ik een Zeeuwse. Daarna heb ik nog even in Den Haag gewoond en ik woon inmiddels al 21 jaar in Lansingerland. Ik ben hiernaartoe verhuisd mede om mijn – toen nog kleine kinderen- in een groene omgeving op te laten groeien.”

Woningnood door de ogen van vrijetijdswetenschap

Zelf wordt Hanneke getriggerd door grote complexe maatschappelijke thema’s zoals de woningnood. Haar opleidingsachtergrond ligt dan ook op het gebied van sociologie. Hanneke studeerde vrijetijdswetenschap. Een brede studie gericht op met name sociologie, psychologie en economie. Vanuit haar studie rolde Hanneke, na een onderzoek over de leefomstandigheden van senioren, automatisch het ouderenwerk in. 

De corporatiesector? Nooit verwacht!

10 jaar geleden had Hanneke nooit gedacht dat ze nu bestuurder zou zijn van een woningcorporatie. Hanneke vertelt dat ze vooral probeert om de grote lijnen bij elkaar te brengen. Richting geeft en haar nek uitsteekt als ze kansen ziet. Zoals hier met de flexwoningen. Ook vertelt Hanneke dat dat echt niet altijd makkelijk is, maar dat het zo’n energie en voldaan gevoel geeft als het dan lukt. Hanneke is echt van het doen en bijsturen in plaats van uitgaan van risico’s. 

“Ik heb gesolliciteerd op deze functie binnen de corporatiesector omdat ik echt een bijdrage wilde leveren aan urgente maatschappelijke problemen. Zoals een dak boven het hoofd voor een ieder die dat nodig heeft. Ik heb echt heel hard moeten werken en iedere keer als ik dacht dat ik van alles wel wat wist, kwam er weer iets ingewikkelds op mijn pad. Maar ik ben trots op mezelf dat ik in korte tijd de vastgoed kant en financiën eigen heb gemaakt”, legt ze uit. “Ook als directeur-bestuurder ben je nooit uitgeleerd!”

Ook als directeur-bestuurder ben je nooit uitgeleerd!

Kansen pakken

“Hanneke, jij gaf net aan dat je heel erg bent van de kansen zien en pakken. Wat is de laatste kans die je voor jezelf hebt gepakt? Iets dat je hebt gedaan en veel van hebt geleerd?”, wil Mirella weten. Hanneke gaat zichtbaar rechter op zitten en begint te stralen. “Nou, daar hoef ik niet lang over na te denken!”, roept ze enthousiast. “Ik ben afgelopen zomer een week in mijn eentje naar IJsland gegaan. Daar heb ik met een groep mensen die ik niet kende een week lang te paard rondgetrokken. Dit was een meisjesdroom die eindelijk uitkwam!”

In de engste uitdaging ligt de mooiste groei

Hanneke vertelt dat ze haar soloreis echt wel even spannend vond. In haar eentje in een internationaal onbekend gezelschap. Op de vraag wat ze het meest heeft geleerd is Hanneke heel helder: “Loslaten!” “Niet overal de controle over willen houden of voor anderen denken.” “Paarden kunnen behoorlijk spiegelen. Is dat iets wat je ook terugkreeg?”, vraagt Mirella. “O ja zeker!”, zegt Hanneke. Ze noemt een voorbeeld waar ze verantwoordelijk was om de hele kudde (18 ruiters op een paard en 40 losse paarden) vanuit de achterhoede bij elkaar te houden. Dat ging heel goed totdat Hanneke dacht; ‘het gaat zo goed, laat ik er nog een tandje bovenop gooien.’ En toen vloog de kudde ineens uit elkaar! “Pas je die les nu ook toe in het dagelijkse leven?” Hanneke lacht “Ja zeker! Ik moet soms wel op mijn handen zitten, maar ik heb er echt zoveel aan. Ik dacht ook altijd dat ik het liefst voor de troepen uit wilde lopen, maar ik ben van nature eigenlijk een vrouw die vanaf de achter positie de kudde bewaakt.”   

Al jaren draait ze het traineeprogramma

“Toen ik net begon als bestuurder, was de eerste editie net begonnen. Ik moest dus wachten op de volgende editie. Ondertussen hadden we wel twee trainees die net klaar waren met hun traineeship ‘weggekaapt’. Trainees brengen echt frisse energie en variatie van je medewerkers. Het is zo leuk om te zien hoe de trainees zich ontwikkelen. Belangrijk is om na het traineeprogramma de trainee niet meteen te laten vallen. Blijf vooral de ondersteuning bieden en investeren in vervolgstappen”, zegt ze.

Hierom kies je voor een trainee

Ik gun echt iedere corporatie een trainee. Een trainee geeft je echt een frisse blik. En echt de moeite waard.  Ik vind het ook heel erg belangrijk om op deze manier bij te dragen aan de ontwikkeling van jong talent. Je kunt nu echt niet meer aankomen met ‘ik heb geen tijd om te begeleiden’. Geen tijd kost tijd!” vindt Hanneke

Bijdragen aan de ontwikkeling van jong talent is ontzettend belangrijk.

Unieke kans voor starters

Hanneke is ervan overtuigd dat Traineeship Thuisgeven een unieke kans is voor jonge talenten. “We bieden echt een onwijs mooi programma van 1,5 jaar. Je krijgt beeld van onze ontzettend mooie sector. Jezelf ontwikkelen, ervaring op doen, iets goeds doen voor de maatschappij. Je leert de dynamiek van onze branche kennen en of deze branche bij jou past of niet. Al kan ik me dat laatste echt niet voorstellen!”, aldus de directeur-bestuurder van 3B Wonen.

Wil jij ook trainees begeleiden?

Check hoe je jong talent kunt inzetten op jouw werkvloer.