Blog1 december 2023

Een trainee is een cadeau voor je organisatie

Toen Annemarie Rook bij de politie vertelde dat ze de overstap ging maken naar de corporatiesector kreeg ze nogal wat commentaar. Van dat stoffige imago zag ze gelukkig in de praktijk niets terug. “Ons werk doet ertoe”, vertelt ze. We kunnen het verschil maken door mensen te adviseren en te helpen die daar zelf minder makkelijk toe in staat zijn. Wel maak ik mij soms zorgen over de enorme opgave die er ligt. Maar daar zet ik graag samen met de nieuwe lichting professionals mijn schouders onder. Annemarie is een van de vele inspirerende mensen die onze trainees tegenkomen tijdens hun traineeship. 

Ondernemend en bevlogen

Naast dat ze haar werk haar hobby noemt, is ze ook graag in de keuken te vinden. Ze is sportief en vindt het heerlijk om leuke dingen met haar man Ralph en twee dochters te ondernemen. Dat ondernemende heeft er altijd al in gezeten bij Annemarie. Ze heeft namelijk de nodige opleidingen op haar naam staan. “Ik ben gestart met Management, Economie en Recht om daarna een verdieping te doen op Bedrijfskunde. Nadat ik de opleiding Talentmanagent heb gedaan, werd het tijd om aan het SIOO de opleiding Verandermanagement te volgen.”  Verder heeft ze een opleiding gevolgd voor trainer en ze start binnenkort met Corporate Antropologie. Ik geloof dat we soms met hele kleine stapjes anders te zetten grote resultaten kunnen bereiken. Dat is de rode draad geweest door de opleidingen heen en zit in mij als persoon. 

Ik geloof dat we met hele kleine stapjes grote resultaten kunnen bereiken.

Bekende naam

Binnen de sector is ze al 16 jaar een bekende. Annemarie is iemand die je bij blijft. Ze heeft voornamelijk leidinggevende functies gehad op het vakgebied Wonen. Tegenwoordig heeft ze haar eigen bedrijf Zout, samen met twee compagnons. “Ons motto is om Nederland iedere dag een stukje mooier te maken door onze toegevoegde waarde in organisaties. Momenteel doet ze dit bij Wonen Wateringen als interim manager Wonen. Daarnaast geeft ze trainingen op het gebied van integriteit en Nieuw Perspectief (een training voor 40+ die een nieuw perspectief zoeken in hun leven). 

Inspirerend voorbeeld

Als we haar vragen wie voor haar een inspirerend voorbeeld is, dan verschijnt er een grote lach op haar gezicht. “Jaren geleden volgde ik een opleiding Talentmanagent en daar maakte ik kennis met Ad, de kok van het opleidingsinstituut. Ad is voor mij een bron van inspiratie geweest. Hij heeft mij geleerd dat ieder detail ertoe doet. Als kok verdiepte hij zich in de leergroep. Een zwaar programma? Dan kookte hij een lichte maaltijd. Is het programma juist licht en speels? Dan paste hij het eten daarop aan en mocht het een wat zwaarder karakter hebben. Dit heb ik altijd meegenomen in mijn werk. Stem goed af op de ander. Bereid je voor, kijk, voel en luister. En vertrouw erop dat je dan het juiste doet.” 

Hierom werkt Annemarie graag met trainees

“Ik motiveer medewerkers graag om te werken vanuit eigenaarschap en verantwoordelijkheid. Ik vind het prettig om in samenwerking op zoek te gaan naar de eigenheid van de ander en probeer altijd meer uit iemand te halen. Dit is bij trainees geweldig! Deze groep staat open en wil leren. Belangrijk daarbij is om hen uit te dagen echt hun eigen leervragen te benoemen. Wat willen zij leren, wat hebben ze nodig hiervoor en hoe kunnen ze net dat stapje anders zetten dan gebruikelijk. 

Ik probeer altijd meer uit iemand te halen. Dit is bij trainees geweldig! Zij staan open en willen leren.

Samenwerken met jong talent is een feestje

Volgens Annemarie is het een feestje om met jong talent te werken. Ik ben zelf vroeger ook met open armen ontvangen toen ik mijn stages moest inplannen. Het is soms een brij wat er op je afkomt. Het valt mij op dat er een onwijze kracht ligt bij de trainees en het jonge talent. En het is als begeleider geweldig dat je een kleine bijdrage mag leveren om die kracht naar voren te laten komen.  

Het valt mij op dat er een onwijze kracht ligt bij de trainees en het jonge talent.

Een trainee is een cadeau voor je organisatie

Trainees en jong talent kijken met een hele andere blik naar ons als sector. Zij kijken nog  heel fris en stellen kritische vragen. Ze zijn over het algemeen op zoek naar de waarom’ vraag. Als we ze voldoende ruimte bieden om te struikelen, te puzzelen, weer op te staan en ze eigenaar te laten zijn van een proces, dan komen er verrassende nieuwe inzichten uit”, vertelt ze. Belangrijk is dat we trainees niet zien als extra handjes aan het bed, maar bereid zijn een goede bedding te creëren voor en met hen. 

Wil jij ook trainees begeleiden?

Check hoe je jong talent kunt inzetten op jouw werkvloer.