Hoe gaat het met Sharon?
In 2019 deed ze zelf mee aan het Hbo traineeshipprogramma en rolde ze direct daarna in een baan als Coördinerend Medewerker Vastgoed bij 3B Wonen. Nu mag Sharon zelf een Hbo trainee begeleiden. Dat brengt een hoop voordelen met zich mee, want ze weet uit eigen ervaring goed wat een trainee nodig heeft. Maar ze wordt ook geconfronteerd met haar eigen valkuilen. En dát geeft juist weer nieuwe inzichten.
Hier wil ik aan bijdragen
Toen Sharon klaar was met de Havo verhuisde ze naar Rotterdam om daar aan de Hogeschool Vastgoed en Makelaardij te studeren. Hoewel ze eerst dacht dat ze makelaar wilde worden, kwam ze er tijdens een bijbaantje bij een makelaar achter dat ze daar niet op haar plek was. Haar stage bij Woonstad was haar eerste kennismaking met de corporatiebranche. Daar voelde ze dat ze thuis kwam. “Ik dacht: hier wil ik aan bijdragen”. Na haar afstuderen kwam het traineeship programma dan ook precies op het juiste moment. Dit was voor haar dé manier om de branche te leren kennen.
Trainee in corona tijd
Tegelijkertijd was het ook een gekke periode. Precies in die 1,5 jaar kwam corona om de hoek kijken. Hoewel de groep fysiek startte, moesten ze over op online trainingen. Gelukkig werkte ze als trainee voor de afdeling Verhuur van Vidomes op hun wijkkantoor in Zoetermeer. “Ik ging gewoon elke dag daar naar kantoor, voor sleuteluitreikingen en zo. Dat heeft wel geholpen.” Helaas zorgde het er ook voor dat ze onvoldoende mee heeft gelopen met andere functies. Al geeft ze ook aan dat ze hier zelf meer het initiatief in had kunnen nemen. “Dat vind ik achteraf wel jammer, ik had graag meer functies willen leren kennen.”
Van grijze muis naar jezelf durven laten zien
Uiteindelijk heeft het traineeship haar enorm veel gebracht. “Ik was aan het begin van het programma een grijs muisje, maar aan het eind durfde ik mezelf echt te laten zien en mijn werkervaring helpt daar nu verder bij.” Jezelf echt leren kennen, daar zit volgens Sharon het grote pluspunt. “Daar wordt op veel opleidingen te weinig aandacht aan besteed.” Ook het spiegelen met andere trainees heeft veel gebracht. “Aan de slag gaan met je eigen persoonlijke ontwikkeling, dat gun ik iedereen.”
Na het traineeship durfde ze ook makkelijker hulp te vragen. Daardoor is ze goed geland in de organisatie. Ook heeft ze geleerd om bij conflicten het gesprek hierover aan te gaan. Achteraf kon het conflict daarmee opgelost worden en is alles uitgesproken.
Het allergrootste pluspunt van het traineeship? Dat je jezelf leert kennen en groeit in je persoonlijke ontwikkeling!
Van trainee naar begeleider
Wat haar vooral is bijgebleven van het traineeship: zorg dat je jezelf blijft ontwikkelen. Anders loop je het gevaar dat je in een sleur komt. Gelukkig ervaart ze nu genoeg ontwikkeling bij 3B Wonen, zeker ook in de rol als begeleider van trainee Aimée. Hoewel het een voordeel is, dat ze weet wat je als trainee nodig hebt van een begeleider, is het soms ook confronterend. “De rol als begeleider werkt als een spiegel. Ik heb daardoor ook zelf weer nieuwe inzichten gehad. Bijvoorbeeld over de duidelijkheid van mijn communicatie. Maar ook zaken die Aimée leert in haar traineeship komen soms weer terug.”
Durf je kwetsbaar op te stellen
De samenwerking met Aimée ziet ze echt als een samenspel. “Ik weet hoe fijn het is om als trainee zelf de verantwoordelijkheid te krijgen, maar ook te weten dat je begeleider er voor je is.” Hulp vragen vinden veel mensen lastig. Dat merkte Sharon als trainee, maar nu ook als begeleider. “Daarom geef ik ook aan dat hulp vragen altijd mogelijk is.”
Als begeleider vindt ze het belangrijk een open houding te hebben naar de trainee. Dat je laat merken dat je er echt bent voor diegene. Niet alleen werkinhoudelijk, maar ook op persoonlijk vlak. “Ik denk dat je jezelf ook kwetsbaar moet durven opstellen naar de trainee.”
Hulp vragen vinden veel trainees moeilijk. Daarom besteden wij daar als begeleiders ontzettend veel aandacht aan.
Blijf met een open blik kijken
Wat ze nieuwe trainees graag wil meegeven? “Durf hulp te vragen, probeer het niet allemaal zelf te doen, blijf met een open blik kijken. Als jij ziet dat er verbetering mogelijk is, kaart het aan. Je mag altijd de vraag stellen: waarom doen we dit eigenlijk zo?”
Volgens Sharon zou eigenlijk iedereen een traineeship moeten volgen na zijn of haar opleiding. Om een sector te leren te kennen, maar als extra plus om jezelf te leren kennen. “Ook in mijn thuissituatie heeft het heel veel gebracht. Het geeft veel inzicht in jezelf en dus ook in wat bij je past.”
Wil jij ook thuisgeven net als Sharon?
Scrol door onze website of neem contact op.