Hoe gaat het met Annamarie?
In de laatste week voor de zomervakantie switchen van opleidingsrichting. Het is kenmerkend voor onze Hbo ex-trainee Annamarie. Als je alles leuk en interessant vindt, is het moeilijk om te kiezen. Toch loopt er een rode draad door haar carrière. Annamarie zorgt voor ontmoeting en verbinding. Weliswaar niet meer in het hotelwezen als Junior Banquet Sales Representative, maar na haar traineeship als Junior Projectleider Sociaal Beheer. Zo gaat het nu met haar.
Van talen en economie naar hotels
Als echte gymnasium student vond Annamarie heel veel vakken leuk en kon ze eigenlijk niet kiezen. In de laatste week veranderde ze haar profiel Natuur en Gezondheid in Economie en Maatschappij. Een hele goede keuze blijkt later, want vakken als Boekhouden, Economie, Management & Organisatie en talen lagen haar goed. Ze koos ervoor om Economie & Bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit te volgen, maar ze kwam erachter dat die hoek niet helemaal haar ding was. De Hbo opleiding Tourism Management volgde. Een schot in de roos, want van het organiseren van evenementen in hotels werd ze wél gelukkig. Totdat er -na ervaring in verschillende hotelketens- roet in het eten werd gegooid door Corona.
Lokaal én maatschappelijk
Haar avontuur in toerisme kwam abrupt tot een einde toen ons land werd geteisterd door het griepvirus met lockdowns tot gevolg. Een baan in de hotellerie moest ze inruilen voor een baan bij de bakker waar ze tijdens haar studie al eens parttime had gewerkt. “In die tijd kon ik wel nadenken over wat ik dan écht zou willen”, vertelt ze. “Ik had toen bij een woningcorporatie gesolliciteerd, omdat ik zelf ook huurde en het leek me een interessante sector.” Toch lukte het haar niet via die weg om binnen te komen doordat ze te weinig ervaring had. Ze rolde de verzekeringswereld in met het idee dat ze op die manier ook mensen kon helpen in een dienstverlenend beroep. Er was voldoende werkgelegenheid en er waren doorgroeimogelijkheden. “Ik kon daar diploma’s halen, bijleren en ervaring opdoen on the job, want een nieuwe voltijd studie zat er toen niet in voor mij”, legt ze uit. “Ik begon op de klantenservice afdeling, maar ik verlangde snel naar meer verdieping.“
Een sollicitatie bij een lokaal verzekeringskantoor volgde en daar kon Annamarie meer vakinhoudelijk aan de slag. Zo ontdekte ze dat ze heel graag wilde werken bij een lokaal gebonden bedrijf dat een maatschappelijke functie heeft. Alleen het product ‘verzekering’ was niet het product waar zij zelf gelukkig van werd. “Te commercieel en niet echt eigen regie in die wereld.” Ze besloot rond te kijken bij woningcorporaties en zag daar een link naar traineeship Thuisgeven.
Traineeship: wel of niet
Annamarie laat weten op LinkedIn wel vaker door recruiters benaderd te zijn geweest die haar een traineeship aanboden. “Dat vond ik allemaal echt te afstandelijk en ik heb altijd geroepen dat ik nooit een traineeship wilde volgen”, er volgt een lach. “Tóch voelde Thuisgeven anders aan.” Ze belde voor meer informatie en werd enthousiast van het kleinschalige en persoonlijke karakter van het traineeship. “Dit is dé manier om binnen te komen in de corporatiesector”, dacht ze meteen. Ook vond ze het fijn dat ze zichzelf dan niet meteen op één functie vast hoefde te pinnen, maar dat ze alle ruimte zou krijgen om zich te oriënteren. “Dat heeft me echt geholpen om te ontdekken wat bij mij past.”
Ik heb altijd geroepen nooit een traineeship te willen volgen, maar het was de beste keuze ooit!
Tijdens haar traineeship kreeg ze al een vaste baan aangeboden
“Ik ben begonnen bij Patrimonium en ik zou dan eigenlijk nog ervaring opdoen bij een andere corporatie, maar ik kreeg gelijk een contract aangeboden na mijn eerste traineeperiode”, vertelt ze trots. Tijdens het tweede deel van haar traineeship werkte ze dus meteen als Junior Projectleider Sociaal Beheer. “Het was gaaf, maar toch ook wel spannend omdat ik mezelf direct vastlegde”, legt ze uit. Toch heeft ze er geen seconde spijt van gehad en zit ze helemaal op haar plek.
Haar baan
Annamarie legt uit dat haar functie ontzettend breed is. Ze werkt aan de leefbaarheid en sociale cohesie in wijken. Termen als schoon, heel en veilig komen daarin voor, maar ook een stukje vergroening en het samenwerken met ketenpartners als gemeenten en zorgorganisaties om samen te zorgen voor prettig wonen. “Ik heb nog steeds een hele brede interesse, dus dat komt in deze rol goed tot zijn recht”, vertelt ze. “Zo ga ik de ene keer met de brandweer langs appartementencomplexen om bewoners bewust te maken van het belang van opgeruimde en veilige vluchtroutes om vervolgens een informatiemarkt te regelen voor bewoners om ze te helpen met het inrichten van hun tuin.” Ook organiseert ze netwerkbijeenkomsten en is ze blij dat ze dat stukje vanuit haar passie voor dienstverlening nog kan blijven doen. Maar dan niet meer in het toerisme, maar voor een maatschappelijk doel. “Dat is eigenlijk nog veel mooier”, concludeert ze zelf.
Ik pluk nog steeds de vruchten van het persoonlijk ontwikkeltraject. Daar ben ik heel blij mee!
Tip aan potentiële trainees
“Ga het gewoon proberen!” Ze is ervan overtuigd dat het traineeship helpt in de zoektocht naar wat bij je past. “Ik vond het fijn dat je de sector mocht ontdekken zonder dat je aan een bepaalde functie vastzit. En dat alles onder begeleiding.” Het persoonlijk ontwikkeltraject heeft haar erg geholpen om steviger in haar schoenen te staan. Haar zelfvertrouwen groeide tijdens het traject zelf en daardoor durfde ze steeds meer kansen te pakken. En daar plukt ze nog steeds de vruchten van.
Ik voel me thuis
Uitgeleerd is ze nog lang niet. “Aan de ene kant ben ik heel standvastig, maar aan de andere kant ben ik ook nog super nieuwsgierig naar andere functies”, laat ze weten. De vastgoed kant trekt, dus zo’n overstap sluit ze zeker niet uit. “Het is kenmerkend voor deze sector dat als je iets wil proberen, je daar alle ruimte voor krijgt. Dat maakt het werken bij een woningcorporatie zo aantrekkelijk. Ik voel me hier echt thuis!”
Wil jij ook thuisgeven net als Annamarie?
Scrol door onze website of neem contact op.